Franţa: Proces legat de medicamentul pentru diabet şi slăbit Mediator, care ar fi provocat moartea a 2.000 de oameni

În Franţa a început un proces major legat de medicamentul pentru diabet Mediator, prescris şi pentru slăbit, al companiei farmaceutice private Servier, care ar fi provocat moartea a până la 2.000 de oameni, transmite Reuters, citată de News.ro.
Servier este acuzată că a înşelat utilizatorii în privinţa efectelor mortale ale medicamentului utilizat mai târziu pentru tratarea diabeticilor supraponderali.

Acest caz, în care Servier este acuzată de înşelăciune şi crimă, este considerat unul dintre cele mai mari scandaluri din sectorul francez al sănătăţii.

Servier a negat acuzaţiile, afirmând că nu a minţit în privinţa efectelor secundare.

Experţi în domeniul sănătăţii consideră că medicamentul Mediator ar fi putut să provoace moartea a 500-200 de oameni, înainte de a fi scos de pe piaţă, în 2009.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Franţa este judecată la rândul ei, fiind acuzată că nu a luat măsuri pentru a preveni moartea sau îmbolnăvirea pacienţilor.

Procesul implică peste 2.600 de reclamanţi şi 21 de inculpaţi şi se va desfăşura pe parcursul a aproximativ şase luni.

Bazat pe o moleculă numită benfluorex, Mediator a fost dezvoltat iniţial în 1976, ca medicament de reducere a grăsimilor din sânge. Ulterior medicamentul a fost prescris diabeticilor pentru a-i ajuta să piardă din greutate.

Potrivit sursei citate, la momentul scoaterii de pe piaţă, se crede că circa 5 milioane de oameni au luat Mediator, acesta aflându-se printre primele 50 cele mai prescrise medicamente din Franţa.

Credit foto dw.com.

 

Image
Image
Image