G20: Problema îmbătrânirii populaţiei lumii, provocare majoră pentru economiile dezvoltate și emergente

Cheltuielile în domeniul sănătăţii explodează, forţa de muncă este în scădere: pentru prima dată miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 s-au axat în cadrul reuniunii de duminică pe problema îmbătrânirii populaţiei, o provocare majoră pentru economiile dezvoltate şi emergente, relatează AFP, citată de AGERPRES.

Japonia, care a prezidat reuniunea de Fukuoka (sud-vest), în zilele de 8 şi 9 iunie, nu a ales această temă din întâmplare. În curând va deveni prima ţară aşa-numită "ultra-îmbătrânită" de pe planetă, ceea ce înseamnă că 28% dintre locuitorii săi vor avea vârsta de 65 de ani sau mai mult şi în 2050 procentajul acestora va ajunge la aproape 40% .

Confruntată cu această problemă care împiedică creşterea economică, a treia economie a lumii a fost dornică să-şi împărtăşească experienţa. Sfatul său, în special pentru pieţele mai puţin avansate, este acela de a acţiona înainte de a fi prea târziu.
"Ceea ce spunem este: ' Dacă îmbătrânirea populaţiei începe să aibă un impact înainte de a deveni bogaţi, nu veţi mai putea lua măsuri eficiente", a avertizat ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso.

Deşi această tendinţă afectează "întreaga umanitate, G20 îmbătrâneşte deosebit de repede", a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) Angel Gurria, intervievat de AFP în marja reuniunii. "Mă tem că este o tendinţă care va continua. Nu este ceva ce se poate opri brusc'', a spus el.

Longevitatea şi scăderea natalităţii contribuie la o creştere rapidă a numărului persoanelor vârstnice în ţările bogate. Până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani în întreaga lume ar urma să fie mai mult decât dublu şi să depăşească 2 miliarde.

"Îmbătrânirea exercită presiune asupra finanţelor publice şi se traduce printr-o creştere a cheltuielilor pentru pensii şi sănătate'', a explicat Fondul Monetar Internaţional (FMI), într-o notă publicată duminică în cadrul reuniunii G20 la Fukuoka.
Mai mult, "bogăţia acestor ţări va fi în mod inevitabil afectată, în timp ce tot mai puţini oameni vor putea lucra", semnalează FMI.

În afară de necesitatea reformei sistemelor de pensii şi sănătate, organizaţiile internaţionale solicită o mai mare implicare a femeilor şi a lucrătorilor cu vârstă înaintată pentru a contracara scăderea forţei de muncă. Tehnologia poate veni, de asemenea, în ajutorul acestor seniori, indiferent dacă este vorba de accesul la îngrijiri sau gestionarea finanţelor lor, consideră experţi ai OCDE.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Sursă foto Brașovul tău.

Image
Image
Image
Image