Un start-up german din domeniul criogeniei deţine trei ambulanțe modernizate, în care pacienţii declaraţi decedaţi sunt înghețaţi în ideea că, într-o zi, vor fi readuşi la viață.
Emil Kendziorra, cofondator al Tomorrow.Bio și fost cercetător în domeniul cancerului, a schimbat cariera după ce a constatat că progresele în vindecarea bolii sunt „mult prea lente” şi spune că apetitul pentru criogenie este în creștere, scrie stiripesurse.ro. Procedura are un cost de 200 000 de dolari (165 000 de lire sterline).
Primul laborator de criogenie din lume a fost deschis în Michigan în urmă cu aproape o jumătate de secol şi a declanșat o diviziune între cei care cred că este viitorul omenirii și alții care o resping ca fiind o idee inutilă.
Până în prezent, au congelat „trei sau patru” persoane și cinci animale de companie, iar alte aproape 700 s-au înscris. În 2025 își vor extinde operațiunile pentru a acoperi întregul teritoriu al SUA. Nicio persoană nu a fost reînviată cu succes în urma crioconservării și, chiar dacă ar fi așa, rezultatul potențial ar putea fi o revenire la viață cu creierul grav afectat.
Potrivit lui Clive Coen, profesor de neuroștiințe la King's College din Londra, declarațiile conform cărora nanotehnologia (realizarea unor elemente ale procesului la scară nanometrică) sau connectomica (cartografierea neuronilor creierului) vor reduce decalajul actual dintre biologia teoretică și realitate sunt promisiuni exagerate.
Firma germană, însă, continuă proiectul. Odată ce un pacient s-a înscris la firmă și un medic confirmă că se află în ultimele zile de viață, compania trimite o ambulanță la locația acestuia. După declararea legală a morții, pacientul este mutat în ambulanța companiei, unde începe procedura de criogenie. Start-up-ul a fost motivat de pacienții ale căror inimi s-au oprit la temperaturi scăzute și ulterior au fost repornite din nou. Un exemplu a fost Anna Bagenholm, care în 1999 a petrecut două ore în moarte clinică în timpul unei vacanțe la schi în Norvegia, dar a fost ulterior resuscitată.
În timpul procedurii, corpurile sunt răcite până la temperaturi sub zero grade și alimentate cu lichid crioprotector. Pacientul este transferat într-o unitate de depozitare din Elveția unde, spune Kendziorra, „aștepți să treacă”.
Mamutul lânos, pasărea dodo și tigrul tasmanian ar putea fi readuşi la viaţă de oamenii de ştiinţă
„Planul”, spune el, «ar fi ca, la un moment dat în viitor, tehnologia medicală să fi avansat suficient încât boala care a dus la moartea pacientului să fie vindecabilă, iar procedura de crioconservare în sine să poată fi inversată».
O mulțime de lucruri care în prezent nu sunt dovedite a funcționa ar putea funcționa - doar că nimeni nu le-a încercat – spune Emil Kendziorra.
Deși el „nu cunoaște niciun motiv pentru care nu ar fi posibil în principiu”, numărul actual de oameni care au fost reînviați cu succes după crioprezervare este zero.