Germania se pregătește să introducă amenzi de 2.500 de euro pentru cei care refuză vaccinarea împotriva rujeolei

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, vrea să impună obligativitatea vaccinării împotriva rujeolei la copiii de grădiniță și de vârstă școlară. Acesta vorbește despre amenzi uriașe,care ar ajunge până la 2.500 de euro, și eventual excluderea copiilor de la grădiniță, anunță Bild am Sonntag, citat de HotNews.

Măsurile planificate fac parte dintr-un proiect de lege pe care Spahn l-a pus în discuția guvernului și speră să treacă anul acesta prin Bundestag.

"Vrem să protejăm toți copiii de infectarea cu rujeolă, așa că oricine intră la o grădiniță sau școală, ar trebui să fie vaccinat", a spus Spahn.

Nou-veniții trebuie să prezinte dovada vaccinării, iar cei deja înscriși au termen până cel târziu în 31 iulie, anul viitor, a precizat el.

În 2017, peste 97% dintre elevi au primit primul vaccin împotriva rujeolei, însă numai 92,8%, pe cel de-al doilea, considerat foarte important. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95%, pentru a elimina rujeola. Boala este extrem de contagioasă și, în cazuri rare, poate fi letală.

Vaccinări împotriva rujeolei ar trebui să fie posibile, în viitor, la toți medicii, în afara celor stomatologi. Este vorba despre "utilizarea fiecărei vizite la medic, pentru a verifica starea de vaccinare", a spus Spahn, potrivit sursei citate.

În cazurile în care starea sănătății unei persoane nu permite vaccinarea, acest lucru va fi atestat printr-un certificat medical.

Dacă la grădinițe se poate realiza excluderea unui copil nevaccinat, la școli lucrul acesta se realizează mai greu, datorită obligativității școlarizării. Aici se referă în principal ministrul la amenzi, care ar urma să fie inițiate de autoritățile sanitare și pot ajunge până la 2.500 euro.

 

Image
Image
Image
Image