ÎNGHEȚAREA FONDURILOR pentru țările care nu respectă statul de drept, la VOT FINAL în Parlamentul European

Parlamentul European va dezbate săptămâna viitoare, în prima ședință plenară din acest an, la Strasbourg, o propunere privind posibilitatea înghețării fondurilor UE pentru țările care nu respectă principii ale „statului de drept” precum „independența judiciară” și „lupta împotriva corupției”, anunță stiripesurse.ro.

Dezbaterea va avea loc pe 16 ianuarie, iar votul va fi dat joi, pe 17 ianuarie.

Premierul Viorica Dăncilă se va afla la Strasbourg pentru a prezența în plenul Parlamentului European prioritățile României în timpul exercitării președinției Consiliului UE. Astfel, Comisia Europeană, asistată de o echipă de „experți independenți” în drept constituțional și finanțe, ar putea să fie desemnată să constate eventuale „deficiențe” în ceea ce privește respectarea statului de drept în statele membre și să decidă măsurile pe care le poate aplica, inclusiv suspendarea fondurilor UE sau reducerea prefinanțărilor, potrivit unui anunț oficial de pe site-ul PE.

Din comisia de evaluare a fiecărui stat membru ar urma să facă parte, pe lângă echipa de experți, câte un reprezentant desemnat de Parlamentul fiecărei țări. Evalurea se va realiza anual.

Noile reguli ar urma să fie aplicate din 2021, mai scrie sursa citată.

În documentele oficiale ale Parlamentului European, sunt date exemple ale încălcării statului de drept în Ungaria și Polonia.

 

 

 

Image
Image
Image