Ion Chicu, premierul Rep. Moldova: "Băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat"

Ion Chicu, premierul Rep. Moldova: "Băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat"

Premierul Rep. Moldova a postat, pe pagina sa de Facebook, o reacție într-o notă departe de tonul diplomatic, la criticile lansate de un europarlmanetar român la adresa Guvernului său.

"Vrem să vedem din partea noului Guvern de la Chișinău acele reforme pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova. Ne referim, în special, la reforme în ceea ce privește lupta împotriva corupției, criminalitatea organizată, consolidarea statul de drept, investigarea acuzațiilor privind finanțarea străină a partidelor politice, dar și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru infracțiunile de fraudă bancară și spălare de bani”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

"Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituțiile Republicii Moldova, ar fi redus corupția și incompetența din instituții, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-și apere cetățenii în fața crizei COVID-19", a mai declarat europarlamentarul român.

Șeful Guvernului de la Chișinău i-a dat replica pe pagina sa de Facebook: "Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi» buni...

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc."

"Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău", a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe.

Sursa foto: Facebook/ Ion Chicu

 

Image
Image
Image
Image