Iranul susţine că a ucis cel puţin 80 de americani în atacurile cu rachete de miercuri

Televiziunea de stat din Iran susține că cel puțin 80 de ”teroriști americani” au fost uciși în urma atacului cu 15 rachete lansate de Teheran asupra bazelor militare ale SUA din Irak, afirmând că niciuna dintre rachete nu ar fi fost interceptate, scrie Reuters. Trump susține însă că ”totul este bine” și că SUA au cea mai puternică armată din lume. Surse militare americane spun că trupele au fost avertizate și au putut să se adăpostească din timp în buncăre.

Ayatollahul Khamenei susține că atacul lansat de Teheran reprezintă o ”palmă dată peste față americanilor”, adăugând că riposata iraniană arată că revoluția islamică este vie, relatează hotnews.ro. El mai spune că trupele americane trebuie să plece din regiune. “Noaptea trecută, le-am dat o plamă peste față”, a spus Khamenei. Mulțimea a răspuns scandând ”Moarte Americii!”. ”Când vine vorba despre confruntare, acțiunea militară de acest gen nu este suficientă. Important este ca prezența coruptă a SUA să înceteze”, a mai spus el. 

După discursul adresat națiunii, pe contul de twitter al ayatollahului Khamenei au fost publicate mai multe mesaje în care se cere, din nou, retragerea SUA din Orientul Mijlociu. ”SUA au adus război, diviziune, distrugere, rebeliune și demolarea insfrastructurii din această regiune. Desigur, fac asta peste tot în lume. Această regiune nu va accepta prezența americană. Guvernele alese de națiuni nu vor accepta prezența SUA”, a transmis liderul iranian.

O primă reacție a venit și din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că ”utilizarea armelor trebuie să înceteze imediat pentru a lăsa loc dialogului”.

CITIŢI ŞI:

Iranul a lovit baze militare unde staționează trupe americane. Avioanele civile americane nu mai au voie să survoleze zona Golfului Persic

Iranul a lansat, la primele ore ale zilei de miercuri, atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian a cărui ucidere a stârnit temeri privind un război mai amplu în Orientul Mijlociu. Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii. De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost "grav avariate".

Image
Image
Image
Image