Israel: Partidele mici de stânga se aliază împotriva premierului Netanyahu

Partidul de stânga Meretz şi noua formaţiune politică a fostului premier Ehud Barak au anunţat joi crearea unei alianţe în vederea alegerilor parlamentare care vor avea loc în Israel în 17 septembrie, informează AFP, citată de AGERPRES.

Alegerile anticipate au fost convocate după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie guvernamentală în urma scrutinului din aprilie. Opoziţia de stânga încearcă să se grupeze pentru a împiedica o nouă victorie a partidului de dreapta Likud, aflat la putere din 2009.

Barak, liderul noului partid Israelul Democratic, şi Nitzan Horowitz, şeful Meretz, au decis să îşi unească formaţiunile pe o listă comună; li s-a alăturat şi deputata laburistă Stav Shaffir. Ei pot evita astfel pierderea unor mandate de deputat în cazul în care nu ating pragul de reprezentare de 3,25% din totalul voturilor, conform sistemului electoral proporţional din Israel.

În octombrie, după alegeri, Netanyahu ar putea fi inculpat pentru luare de mită, fraudă şi abuz de încredere. Procuratura a amânat până atunci audierea premierului, obligatorie procedural înaintea trimiterii în judecată. Termenul pentru demersul anchetatorilor, anunţat încă din februarie, fusese deja prelungit până după alegerile din primăvară, iar ulterior reprogramat pe 10 iulie.

Sursă foto The Times of Israel.

Image
Image
Image