Liderii UE nu au ajuns la un acord privind numirile la vârful instituţiilor

Negocierile angajate la Consiliul European de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene, în primul rând Comisia Europeană, în următorii cinci ani au eşuat joi. Un summit de criză va avea loc pe 30 iunie, transmite AFP, citată de AGERPRES.
“Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultările”, a anunţat în cursul nopţii preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Slabele speranţe de ajungere la o concluzie au fost spulberate de Donald Tusk după o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.
Emmanuel Macron refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE).

Summitul s-a deschis prin anunţul liderilor grupurilor socialist şi centrist Renew Europe din Parlamentul European că nu vor susţine candidatura lui Manfred Weber dacă va fi supusă la vot, ceea ce a însemnat sfârşitul speranţelor privind reunirea unei majorităţi în ce priveşte preşedinţia executivului comunitar.

Ceilalţi doi aspiranţi sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor.

Succesorul lui Jean-Claude Juncker va trebui să obţină susţinerea a 21 din liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European.

Mai multe alte subiecte dificile au fost înscrise pe agenda summitului de la Bruxelles. Primul, încercarea de a înscrie anul 2050 ca obiectiv pentru ''zero emisii de carbon cu efect de seră'' în UE, a eşuat după 5 ore de negocieri dificile, în urma blocajului creat de câteva state central-europene, în frunte cu Polonia.

După alte patru ore de discuţii, a fost constatat eşecul discuţiilor privind împărţirea posturilor de conducere în UE.

Un acord privind numele succesorului său trebuie găsit înainte de 2 iulie, ziua sesiunii inaugurale a noului Parlamentul European, când va fi ales noul preşedinte al legislativului UE.

“Trebuie găsit rapid un acord pentru că trebuie să avem o Comisie Europeană operaţională pentru a gestiona Brexit-ul, mai ales dacă Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii”, a subliniat un diplomat de rang înalt, potrivit sursei citate.

Discuţiile urmează să se prelungească în marja summitului G20 de la Osaka, din 28-29 iunie, a indicat Jean-Claude Juncker.

 

Image
Image
Image