Mii de oameni îşi iau adio de la fostul preşedinte francez Jacques Chirac, înaintea funeraliilor de luni

Mii de oameni s-au aşezat luni la cozi, pe o vreme ploioasă, la Paris, pentru a-şi lua adio de la fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, înaintea funeraliilor de stat, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Sicriul lui Chirac, depus pe catafalc la intrarea în Domul Invalizilor, era învelit în drapelul tricolor francez; alături se afla un portret uriaş al fostului şef de stat. În apropiere, cozile celor care doreau să prezinte ultimul omagiu se întindeau pe sute de metri.

Numărul celor prezenţi a fost atât de mare, încât organizatorii au decis să permită accesul la catedrala din complexul Invalizilor - fost spital militar unde este înmormântat şi Napoleon Bonaparte, alături de alte personalităţi, militari şi membri ai forţelor de securitate - până luni la ora locală 7 a.m.

Jacques Chirac, decedat joia trecută, la vârsta de 86 de ani, a fost onorat de reprezentanţi ai mai multor culte, în cadrul unei ceremonii interreligioase. Au fost prezenţi membri ai familiei, inclusiv Claude Chirac, fiica fostului preşedinte.

Serviciul religios a fost programat la amiază, în biserica Saint Sulpice de pe malul stâng al Senei. Va oficia arhiepiscopul Parisului, monseniorul Michel Aupetit, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diocezei, Karine Dalle. Biserica se află în apropierea casei unde Chirac şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi este folosită pentru slujbe catolice importante în timp ce la catedrala Notre-Dame au loc lucrări de restaurare după incendiul din aprilie.

Luni - zi de doliu naţional în Franţa - la funeralii sunt aşteptaţi circa 30 de şefi de stat şi de guvern.

În şcolile şi instituţiile franceze va fi păstrat luni un moment de reculegere.

Sursă foto france24.com / time.com.

Image
Image
Image
Image