Mii de persoane se grăbesc să escaladeze muntele Uluru înainte ca ascensiunea să fie interzisă

Mii de persoane se grăbesc să escaladeze muntele Uluru din Australia, considerat sacru de populaţia indigenă, înainte ca ascensiunea să fie complet interzisă la finalul lunii, informează miercuri Reuters, citată de AGERPRES.

Începând cu 26 octombrie, excursioniştii nu vor mai avea voie să urce pe acest munte emblematic al Australiei, cunoscut anterior sub denumirea Ayers Rock, ca urmare a unei campanii desfăşurate timp de decenii de comunităţile indigene în scopul protejării masivului.

Formaţiunea muntoasă cu o altitudine de 348 de metri, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO şi celebră pentru nuanţele sale intense de roşu-ocru, este o importantă atracţie turistică în ciuda amplasamentului său într-o regiune deşertică din apropierea Alice Springs, în Teritoriul de Nord.

Interdicţia care urmează să intre în vigoare în curând a atras numeroşi vizitatori, cel mai mare aflux de turişti de peste un deceniu, a precizat managerul Parcului Naţional Uluru-Kata Tjuta, Mike Misso, pentru postul de televiziune SBS News. 
"Ştim că e vorba de câteva sute, probabil se apropie de 1.000", a precizat Misso, referindu-se la numărul zilnic al excursioniştilor.

Populaţia Anangu, care deţine în mod tradiţional Uluru, a solicitat ca escaladarea masivului să fie interzisă încă din 1985, când parcul a trecut în proprietatea populaţiei indigene, invocând semnificaţia spirituală a masivului, o rută utilizată de strămoşii acestora.
Motive legate de siguranţă şi de protejarea mediului sunt, de asemenea, menţionate ca argumente împotriva tentativelor de escaladare, au precizat responsabilii parcului.

Pentru a marca interdicţia de căţărare, parcul va organiza o ceremonie publică pe 27 octombrie, când se împlinesc 34 de ani de când Uluru a fost restituit proprietarilor săi tradiţionali.

Image
Image
Image
Image