Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE

Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE
Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina și acordarea statutului de candidat pentru Georgia
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina și acordarea statutului de candidat la aderare pentru Georgia.

Raportul Comisiei Europene făcut public miercuri arată că Moldova a făcut progrese în șase din cele nouă domenii în care i s-a indicat ce se așteaptă de la o țară candidată, menționează G4Media.

„Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova au adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”, se arată într-un comunicat de presă al executivului european.

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina pentru aderarea la UE

Moldova a adoptat un plan de acțiune pentru deoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate, mai arată G4Media. Țara a adoptat o strategie privind administrația publică și urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-și reforma gestionarea finanțelor publice și a adoptat o legislație pentru a reforma achizițiile publice.

În Ucraina, în ciuda războiului, au fost raportate progrese substanțiale în ceea ce privește îndeplinirea celor șapte tape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecție pentru judecătorii Curții Constituționale și a reformat organismele de guvernanță judiciară. Ea și-a dezvoltat în continuare istoricul de anchete și condamnări pentru corupție la nivel înalt și și-a consolidat cadrul instituțional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu și sistemic de combatere a influenței oligarhilor. De asemenea, țara și-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce privește alinierea la acquis-ul UE, chiar și pe timp de război.

Image