Muzeul Luvru va putea fi vizitat gratuit în prima sâmbătă din fiecare lună

Muzeul Luvru din Paris, care şi-a doborât propriul record de frecventare în 2018, lansează începând din 5 ianuarie 2019 o nocturnă gratuită în prima sâmbătă din fiecare lună, pentru a-şi diversifica publicul. Noutatea este că în anumite săli se va oferi asistenţă publicului, informează AFP, citată de Agerpres.

"Există oameni care se tem că nu înţeleg muzeul. Această nocturnă vrea să răspundă acestei nevoi (...) cu explicaţii, comentarii, spectacole, concerte", subliniază directorul instituţiei, Jean-Luc Martinez. ''Scopul este de a păstra acest public care se simte pierdut. Gratuitatea nu este suficientă, este nevoie de sprijin", spune el.

Cele 12 seri de sâmbătă vor avea un program de vizitare cuprins între orele locale 18:00 şi 21:45 şi vor înlocui primele duminici gratuite din octombrie până în martie, formulă lansată în 1996 şi abandonată pentru că nu a avut succes, întrucât regimul duminical de gratuitate nu a reuşit atragerea acelor persoane care nu au obiceiul de a vizita muzee, iar de măsură au profitat turiştii străini care s-au aflat acolo întâmplător.

Conducerea muzeului a anunţat joi că Luvru a depăşit pragul de zece milioane de vizitatori în 2018, cifră pe care nu a atins-o nicio altă galerie de artă din lume, şi depăşindu-şi totodată propriul record din 2012 de 9,7 milioane de vizitatori.

În 2018, numărul vizitatorilor care au păşit pragul muzeului a fost de 10,2 milioane, ceea ce reprezintă o creştere cu 25% faţă de anul anterior. Cu 8,1 milioane de vizitatori în 2017, Luvru a fost urmat atunci de Muzeul Naţional al Chinei cu 8 milioane de vizitatori şi de Muzeul Metropolitan de Artă din New York (7,3 milioane).

Agerpres mai scrie că Luvru va conta pe două evenimente emblematice în 2019 pentru a atrage mai mulţi vizitatori: a 30-a aniversare a faimoasei sale Piramide de sticlă şi o retrospectivă fără precedent a lui Leonardo da Vinci cu ocazia celui de-al cincilea centenar al morţii pictorului în Franţa.

Sursa foto: Wikipedia

Image
Image
Image
Image