Noul prim-ministru din Kosovo şi cabinetul acceptă să le fie înjumătăţite salariile

Noul prim-ministru din Kosovo şi cabinetul acceptă să le fie înjumătăţite salariile

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, şi miniştrii cabinetului vor accepta înjumătăţirea salariilor, în încercarea de a demonstra că noul guvern intenţionează să combată inegalitatea salarială, a relatat miercuri Reuters, citată de AGERPRES.

Predecesorul lui Kurti, Ramush Haradinaj, şi-a dublat salariul acum doi ani de la 1.500 de euro la 2.950 de euro, o măsură ce a atras critici puternice într-un stat unde o treime din populaţie nu are un loc de muncă. Miniştrii din executivul Haradinaj au obţinut de asemenea mari creşteri salariale.

"Propun anularea deciziei guvernului (anterior) şi ca salariile (miniştrilor) să revină acolo unde erau înainte", a declarat Kurti înainte ca decizia să-i fie aprobată de cabinet.

Kurti a promis, în campania electorală de anul trecut, reducerea retribuţiei pentru a ajunge la o mai mare egalitate salarială dacă partidul său de stânga Vetevendosje (Autodeterminare) câştigă. El a ajuns la un acord de coaliţie cu un partid de centru-dreapta după lungi discuţii şi noul guvern a intrat în funcţie pe 3 februarie.

Potrivit sursei citate, Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008, dar încă nu este recunoscut de Belgrad, rămâne una dintre cele mai sărace ţări din Europa.
Salariul mediu în sectorul privat a fost de 401 euro în 2018, dar de 573 de euro în sectorul public supradimensionat, unde pentru a obţine un loc de muncă este nevoie de conexiuni politice sau bani suficienţi pentru mituirea oficialilor.

Sursă foto euractiv.com.

Image
Image
Image