Opt muncitoare din România au fost duse în Italia cu avionul privat

Opt muncitoare din România au fost duse în Italia cu avionul privat

Proprietarul unei vinării din Italia a închiriat un avion privat pentru a aduce la lucru opt muncitoare din România despre care spune că îi sunt indispensabile. De mai bine de un deceniu, femeile merg de două ori pe an în peninsulă pentru a-l ajuta la vie. Anul acesta, din cauza restricțiilor cauzate de Covid-19, ele au fost întoarse de la granița cu Ungaria. Dar, pentru că sunt de neînlocuit, italianul a închiriat un avion privat care a aterizat la Cluj de unde au fost preluate cele opt femei.

„Vreau să spun că mâna de lucru în vie, în această zonă a Italiei, adică în Alto Adige, la granița cu Austria, de mai bine de 30 de ani provine din străinătate. În cazul meu, de aproximativ 10 ani am acest grup de doamne care vine din România. Este un grup pe care l-am instruit și care a învățat această meserie foarte delicată”, a spus Martin Foradori Hofstätter, proprietarul cramei, potrivit Digi24.

Închiderea granițelor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus a făcut din aducerea româncelor o misiune imposibilă. După ce a epuizat toate variantele, proprietarul cramei a închiriat un avion care a aterizat la Cluj, de unde le-a preluat pe românce și le-a dus în Italia.

„A fost un gest pe care îl pot numi nebunesc. Să trimiți un avion în Europa pentru a recupera mâna de lucru, nu cred că l-a mai făcut nimeni înainte. Am avut noroc apoi cu acest om de afaceri din Alto Adige, care ne-a pus la dispoziție avionul personal pentru această misiune de salvare din România”, a povestit Martin Foradori Hofstätter.

Pentru Martin, lipsa de mână de lucru specializată s-ar fi tradus, la sfârșitul sezonului, în pierderi importante. Mediatizarea gestului său a venit la pachet cu multe critici, dar la umbra lui sunt motive bine întemeiate.

Cele 8 românce muncesc la poalele Alpilor, pe o vale situată la 800 de metri altitudine, au contracte de muncă, sunt respectate și locuiesc în condiții dintre cele mai bune.

„Aceste doamne sunt angajate oficial, noi le punem la dispoziție un apartament, nu trebuie să plătească chiria, nu trebuie să plătească nici curentul, nu trebuie să plătească apă, încălzire. Totul este oferit de firmă”, a declarat Martin Foradori Hofstätter.

Renumită în toată lumea pentru Pinot Nero și Gewürztraminer, crama din Tramin poate conta pe colaboratoarele din România până în Iulie, dar cu toții speră că ele se vor putea întoarce fără peripeții și în septembrie, la cules.

În fiecare an, 107.000 de români lucrează sezonier în Italia și o parte dintre ei ajung să lucreze chiar în aceste podgorii, de mai multe ori pe an. Cei care au avut de-a face cu români, care au lucrat cu români, au numai cuvinte de laudă. Spun că sunt oameni care pun suflet în ce fac, mai ales când vorbim de agricultură. 

Sursă foto Digi24.

Image
Image
Image
Image