Papa Francisc denunţă risipirea hranei într-un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a alimentaţiei marcată la 16 octombrie

Papa Francisc a avertizat miercuri că "ceea ce acumulăm şi risipim este pâinea săracilor", într-o nouă critică adresată "logicii pieţelor" în mesajul său adresat cu prilejul Zilei mondiale a alimentaţiei, marcată în fiecare an de Naţiunile Unite la 16 octombrie, relatează EFE şi AFP, citate de Agerpres.

În mesajul său adresat agenţiilor ONU cu sediul la Roma, papa Francisc a reamintit că "în faţa celor 820 de milioane de oameni înfometaţi stau, de cealaltă parte, 700 de milioane de persoane supraponderale, victime ale obiceiurilor alimentare neadecvate".
"Este crud, nedrept şi paradoxal ca azi să existe hrană pentru toţi şi totuşi multe persoane să nu aibă acces la ea, sau să existe regiuni ale lumii în care mâncarea se risipeşte, se aruncă, se consumă în exces, sau se foloseşte în alte scopuri decât cele alimentare", a remarcat papa.
Suveranul Pontif a precizat că lupta împotriva foametei şi malnutriţiei nu va înceta "cât timp va prevala exclusiv logica pieţei şi se vor urmări câştigurile cu orice preţ, tratând alimentele ca simple produse comerciale şi distorsionând valoarea lor culturală, socială şi mai ales simbolică".
Potrivit papei, soluţia este de "a reveni la simplitate şi la sobrietate şi de a trăi fiecare moment al existenţei cu spiritul atent la nevoile celorlalţi".
Pentru a ieşi din această spirală, a adăugat Sfântul Părinte, "este necesar să promovăm instituţii economice şi canale sociale care să permită celor săraci să acceadă în mod regulat la resursele de bază", a încheiat papa Francisc.

Credit foto vaticannews.va.

Image
Image
Image
Image