Parlamentul britanic votează marţi acordul pentru Brexit, după ce Theresa May a obţinut modificări din partea UE

Parlamentarii britanici îşi vor exprima marţi votul asupra acordului pentru Brexit, după ce premierul Theresa May a obţinut modificări ”angajante legal”, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Uniunii Europene la Strasbourg, relatează BBC, preluat de News.ro.

Premierul a spus că schimbările înseamnă că aşa-numita plasă de siguranţă menită să evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda nu poate ”să devină permanentă”.

Liderul Partidului Laburs de opoziţie, Jeremy Corbyn, a spus că schimbările nu sunt nici pe departe ceea ce s-a promis. Rămâne de văzut dacă parlamentarii vor vota marţi seara în favoarea acordului. May va prezida marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii. După discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seară, premierul a spus că ”crede cu tărie” că acordul pentru Brexit răspunde îngrijorărilor exprimate de parlamentari.

May a mers luni seară în Parlamentul European împreună cu secretarul pentru Brexit, Steve Barclay, pentru discuţii de ultim moment, mai notează sursa citată. În discuţiile cu Juncker şi cu negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, au fost convenite două documente. Ministrul Biroului Cabinetului, David Lidington, a spus apoi parlamentarilor că documentele ”vor întări şi îmbunătăţi” atât acordul de retragere din UE cât şi declaraţia politică referitoare la relaţiile viitoare.

Image
Image
Image
Image