Pesta porcină, răspândită intenţionat pentru influenţarea preţurilor. Vezi unde a fost semnalat acest fenomen!

Preţurile la carnea de porc au crescut din cauza pestei porcine africane în mai multe ţări, iar unele găşti criminale din China răspândesc intenţionat boala, ca să profite de pe urma ei, scrie publicaţia South China Morning Post, citată de Adevărul. Infractorii chinezi au exploatat criza pestei porcine africane din ţară prin răspândirea intenţionată a bolii sau a unor zvonuri, pentru a-i obliga pe fermieri să îşi vândă porcii la un preţ scăzut.

Uneori, bandele răspândesc zvonuri despre virus, care este fatal pentru porci, dar în cazuri mai extreme folosesc drone pentru a arunca obiecte infectate în ferme, potrivit unei anchete a revistei China Comment, care este afiliată agenţiei de ştiri de stat Xinhua. Boala a redus efectivele de porci din ţară cu peste 40 la sută din cauza sacrificiilor în masă destinate să oprească răspândirea, arată sursa citată.

Drept urmare, preţul cărnii de porc este mai mult decât dublu. Acest lucru oferă oportunităţi infractorilor. Ancheta arată că găştile au încercat să răspândească panica în rândul fermierilor pentru a-i forţa să-şi vândă animalele la un preţ mai mic. Uneori, ei răspândesc zvonuri despre răspândirea bolii într-o localitate şi chiar lasă porci morţi pe marginea unui drum pentru a face fermierii să creadă că infecţia se răspândeşte. În unele cazuri extreme, găştile au plasat chiar şi furaje infectate în interiorul fermelor locale de porci, mai arată publicaţia chineză, citată de Adevărul.

Numai în sud-vestul provinciei Yunnan autorităţile au interceptat deja 10.000 de porci vii, unii infectaţi cu virusul pestei porcine africane, care erau destinaţi altor provincii. Poliţia estima că o gaşcă a vândut prin contrabandă 4.000 de porci din provincie într-o singură zi. Contrabandiştii dau mită inspectorilor şi falsifică certificate de carantină pentru a vinde animalele dincolo de graniţele provinciilor.

Image
Image
Image
Image