Peste 160 de activişti de mediu ucişi în 2018 (ONG)

Cel puţin 164 de activişti de mediu care luptă împotriva proiectelor miniere, forestiere sau agroindustriale au fost ucişi în 2018, potrivit bilanţului anual al ONG-ului Global Witness, citat de AGERPRES.
Potrivit raportului publicat marţi, "nenumăraţi" alţii au fost reduşi la tăcere în întreaga lume prin violenţe, intimidare şi folosirea unor legi anti-protest.

Ţara de departe cea mai periculoasă anul trecut pentru aceşti activişti şi lideri indigeni care îşi apără pământurile a fost Filipine, cu 30 de crime, a indicat ONG-ul.
Columbia şi India au înregistrat 24 şi 23 de decese în 2018. Cu 16 crime confirmate, Guatemala este ţara cu cele mai multe decese la numărul de locuitori.

Numărul morţilor este în scădere faţă de 2017, anul cel mai letal, cu 207 de decese, dar Global Witness notează că acesta ar putea fi subestimat, mai ales când unele evenimente au loc în locuri foarte îndepărtate.

În timp ce grupul ONU pentru climă (Giec) urmează să publice săptămâna viitoare un raport privind utilizarea terenurilor ce ar trebui să evidenţieze importanţa populaţiilor autohtone în protecţia naturii, ONG-ul denunţă de asemenea o "tendinţă îngrijorătoare" de intimidare şi încarcerare a activiştilor de mediu.

Raportul denunţă de asemenea rolul investitorilor, inclusiv al băncilor de dezvoltare, în proiectele controversate şi numeşte anumite companii acuzate că facilitează încălcarea drepturilor.

Imagine cu caracter ilustrativ, foto EcoMagazin.ro.

Image
Image
Image
Image