Polonia marchează 30 de ani de la alegerile din 1989

Polonia marchează marţi împlinirea a 30 de ani de la primele sale alegeri democratice postbelice, o aniversare transformată într-un câmp de bătălie pe tema moştenirii comuniste între naţionaliştii de la putere şi opoziţia liberală, notează Reuters, citată de AGERPRES.
Scrutinul parţial liber desfăşurat pe 4 iunie 1989 a adus la putere un guvern condus de sindicatul Solidaritatea şi a declanşat un val de evenimente care au culminat cu căderea Zidului Berlinului în noiembrie acelaşi an.

Deşi autorităţile din oraşele controlate de opoziţie organizează festivităţi publice pentru sărbătorirea votului din 1989, guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de dreapta, eurosceptic) are în plan doar o ceremonie discretă în parlament.
Chiar dacă salută sfârşitul regimului comunist, PiS afirmă că politicienii liberali au irosit şansa de a crea o societate mai dreaptă, fidelă rădăcinilor sale creştine şi valorilor sale conservatoare.
PiS consideră că, în acea perioadă agitată de tranziţie, ar fi trebuit făcut mai mult pentru epurarea instituţiilor statului de comunişti şi protejarea polonezilor vulnerabili de impactul reformelor economice dure.

Înaintea alegerilor parlamentare din octombrie sau noiembrie, PiS rămâne popular în Polonia, graţie măsurilor generoase de asistenţă socială şi retoricii naţionaliste.
Una din promisiunile sale principale în campania pentru recentele alegeri europene, la care PiS a câştigat cele mai multe mandate, a fost garantarea că cuplurile gay nu vor avea drept de adopţie.
'Unele dintre elite au decis că a fi polonez, cu simţul său de pietate, este o povară pentru modernizare. Eu cred, însă, că modernizarea poate fi reconciliată cu tradiţia', a declarat ministrul adjunct a culturii, Jaroslaw Sellin, pentru Reuters.

Image
Image
Image
Image