Preşedintele partidului de dreapta Republicanii, Laurent Wauquiez, şi-a anunţat demisia după înfrângerea de la europarlamentare

Preşedintele partidului de dreapta francez Republicanii (Les Républicains, LR), Laurent Wauquiez, şi-a anunţat duminică demisia, la o săptămână după ce, la recentele alegeri pentru Parlamentul European, formaţiunea sa a înregistrat, cu doar 8,45% din voturi, cel mai slab scor electoral din istoria sa, relatează AFP, citat de AGERPRES.

“Victoriile sunt colective, înfrângerile sunt solitare. Trebuie să-mi asum responsabilităţile (...) Mă retrag din funcţia de preşedinte al Republicanilor”, a declarat Wauquiez, supus, în ultima săptămână, presiunilor mai multor personalităţi de dreapta pentru a renunţa la şefia partidului.
“Trebuie ca dreapta să se reconstruiască” şi “nu vreau să fiu un obstacol”, a explicat el, la postul de televiziune TF1.

Laurent Wauquiez, în vârstă de 44 de ani, fost ministru în mandatul lui Sarkozy, a fost ales la conducerea LR cu o majoritate confortabilă, de circa 75% din voturi, în decembrie 2017.

Ulterior însă, el a fost supus unor critici numeroase pentru linia sa de dreapta şi pentru luarea deciziilor fără consultarea altor membri din conducere.

În pofida scepticismului general, Wauquiez l-a desemnat în fruntea listei LR pentru europarlamentare pe François-Xavier Bellamy, un profesor de filosofie în vârstă de 33 de ani, însă numeroşi alegători de dreapta au ales să voteze pentru formaţiunea La République en marche (LREM) a preşedintelui Emmanuel Macron.

Conform statutului partidului, după demisia lui Wauquiez, conducerea va fi asigurată interimar de vicepreşedintele delegat, Jean Leonetti.

Sursă foto France 3

 

Image
Image
Image
Image