Preşedintele Trump pregăteşte un decret pentru ocolirea întrebării despre cetăţenie la recensământul din SUA

Preşedintele Donald Trump nu va ataca sentinţa judecătorească prin care s-a eliminat întrebarea referitoare la cetăţenie la recensământul care va fi efectuat anul viitor în SUA, dar a anunţat că emite un ordin executiv pentru schimbul de date între agenţiile federale, pentru a obţine datele respective, transmit DPA şi AFP, citate de AGERPRES.

"Ca rezultat al Ordinului Executiv de astăzi, vom putea să ne asigurăm că recensământul din 2020 generează o numărătoare precisă a numărului de cetăţeni, non-cetăţeni şi străini cu situaţie ilegală din Statele Unite ale Americii", a declarat Trump joi, în Grădina de Trandafiri a Casei Albă. După declaraţia de presă, el a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

"Nu renunţăm la efortul nostru de a determina statutul cetăţeniei populaţiei Statelor Unite", a insistat Trump, chiar dacă măsura preconizată nu înseamnă că va ataca decizia Curţii Supreme prin care s-a interzis întrebarea despre cetăţenie.

Întrebarea despre cetăţenie ar fi putut determina sustragerea de la recensământ a imigranţilor sau furnizarea unor informaţii false, în special de către cei fără acte, consideră experţii biroului de recensământ. Conform estimărilor, ar putea fi astfel omise între 1,6 milioane şi 6,5 milioane de persoane.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Civile (ACLU) a promis că va continua să monitorizeze încercările guvernului de a număra imigranţii.

Sursă foto npr.org.

Image
Image
Image
Image