Prinţul Philip al Marii Britanii şi-a sărbătorit a 98-a aniversare

Prinţul Philip al Marii Britanii, soţul reginei Elizabeth a II-a, şi-a sărbătorit cea de-a 98-a aniversare în privat, luni, în condiţiile în care s-a retras din viaţa publică în urmă cu doi ani, potrivit dpa.com, citată de MEDIAFAX.

Ducele de Edinburgh şi regina Elizabeth sunt căsătoriţi de 71 de ani, el fiind cel mai în vârstă prinţ consort din istoria Marii Britanii.

Prinţul Philip s-a retras din viaţa publică în mai 2017, dar, de atunci, a mai apărut la câteva evenimente oficiale alături de regina Elizabeth a II-a.

El a fost şi spitalizat de mai multe ori în ultimii ani, pentru diverse probleme de sănătate, cel mai recent anul trecut, pentru o intervenţie chirurgicală la un şold.

Mult timp cunoscut pentru energia lui inepuizabilă, Philip i-a stat alături soţiei sale, fără greşeală, în cei 67 de ani de domnie ai acesteia, iar regina spune că prinţul este "stânca ei".

Prinţul Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prinţului Andrei al Greciei - fratele mai mic al împăratului Constantin - şi ai prinţesei Alice de Battenberg.

Prinţ al Greciei şi al Danemarcei, Philip a renunţat la aceste titluri la scurt timp după căsătorie şi a adoptat numele de familie al bunicilor materni, devenind cunoscut ca locotenentul Philip Mountbatten. După căsătorie a primit titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich. Regina Elizabeth a II-a l-a numit prinţ al Marii Britanii în 1957, iar, în 2011, tot ea i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei regale britanice, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări.

Pe 20 noiembrie 2017, prinţul Philip a sărbătorit 70 de ani de căsătorie cu regina Elizabeth, aceasta fiind primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Prinţul Philip şi regina Elizabeth au împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, prinţesa regală Anne, ducele Andrew de York şi contele Edward de Wessex. De asemenea, au opt nepoţi şi opt strănepoţi, cel mai recent născut fiind fiul ducilor Harry şi Meghan de Sussex, Archie, în vârstă de o lună.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image
Image
Image