Producătorii de petrol au căzut de acord asupra reducerii producţiei cu 10 milioane de barili pe zi

Producătorii de petrol au căzut de acord asupra reducerii producţiei cu 10 milioane de barili pe zi

Principalii producători de petrol a lumii, în frunte cu Arabia Saudită şi Rusia, s-au înţeles joi într-o reuniune de urgenţă, cu excepţia Mexicului, asupra unei reduceri a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, a anunţat vineri Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), informează AFP şi Reuters, citate de AGERPRES.

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedre restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.

O nouă reuniune este prevăzută pentru data de 10 aprilie, tot în sistem de videoconferinţă, "pentru a decide măsuri suplimentare, atât cât a fi nevoie pentru a echilibra piaţa", a precizat OPEC.

Potrivit sursei citate, Arabia Saudită va găzdui vineri la ora 12.00 GMT o videoconferinţă a miniştrilor Energiei din G20, grupul principalelor economii ale lumii, care vor examina la rândul lor posibilitatea uni acţiuni concertate.

Sursă foto mei.edu.

Image
Image
Image