Protest masiv la Belgrad, pentru a șasea săptămână

În Serbia, a fost a şasea săptămână de proteste faţă de autoritarismul preşedintelui Aleksandar Vucici.  Zeci mii de oameni au mărşăluit, paşnic, pe străzile Belgardului, deși sârbii sunt în perioada sărbătorilor și se pregătesc să întâmpine Anul Nou pe stil vechi.

Protestele reunesc 30 de mici partide de opoziţie şi organizaţii neguvernamentale. De la începutul lui decembrie, sârbii ies în stradă acuzând puterea că vrea să reducă la tăcere societatea civilă, presa şi opoziţia, relatează Digi 24. Se cere şi demisia şefilor televiziunii naţionale sârbe. Regulat, sunt organizate proteste şi în alte oraşe mari ale Serbiei, iar oamenii spun că vor continua să protesteze până când vor fi auziţi.

Preşedintele Alexander Vucici a dat declaraţii în care a transmis că este gata să stea la discuţii cu oamenii, dar nu cu "hoţii şi impostorii politici", referindu-se la opoziţie. Liderul de la Belgrad va organiza şi el un marş, oficial în favoarea lui Vladimir Putin, care va vizita Serbia joia viitoare. Opoziţia susţine că vrea doar să arate cât de mulţi susţinători are şi el.

Image
Image
Image
Image