Proteste în Iran. Mii de oameni au ieşit în stradă după ce autorităţile au recunoscut doborârea avionului ucrainean

Mii de iranieni au ieșit în stradă, sâmbătă seară, pentru a protesta față de regimul de la Teheran, după ce autoritățile au recunoscut că au doborât, din greșeală, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord, care trebuia să ajungă la Kiev, informează Reuters. 

Protestatarii s-au adunat în fața universității Amir Kabir din Teheran și au cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru moartea a aproape 180 de persoane, dar şi demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, relatează B1 TV. Rușine!”, „Demisia” și „Moarte mincinoşilor”, au scandat oamenii. Autorităţile iraniene intervin pentru dispersarea protestatarilor.

Iranul a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines. Toate cele 176 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a reacţionat în urma protestelor de la Teheran, amintind de violenţele şi represaliile de la un miting anterior, derulat în noiembrie. Atunci, Iranul s-a confruntat cu proteste semnificative, care au pornit de la nemulțumirea oamenilor după creșterea prețului la benzină. Manifestațiile împotriva regimului s-au soldat cu peste 300 de morţi, potrivit ONG-ului Amnesty International. Tot atunci, accesul la internet a fost întrerupt în mai multe rânduri, în special după apelurile la comemorare lansate pe reţelele sociale, la o lună după manifestaţii, reamintește AFP, preluată de Digi24.

„Nu poate fi un alt masacru al manifestanţilor paşnici şi nici întreruperea internetului. Lumea priveşte”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă. Într-un alt mesaj, el se adresează protestatarilor, pe care îi încurajează: „Sunt alături de voi, suntem inspirați de curajul vostru”.

Image
Image
Image
Image