Recep Tayyip Erdogan anunţă că Turcia „nu va declara niciodată o încetare a focului în nordul Siriei”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a informat pe omologul său american, Donald Trump, că Turcia nu va declara niciodată o încetare a focului în nordul Siriei şi nici nu va negocia cu forţele kurde din respectiva regiune, informează Reuters, citată de MEDIAFAX.

Turcia îşi continuă ofensiva împotriva miliţiilor kurde YPG în nordul Siriei, în pofida anunţului Statelor Unite cu privire la introducerea de sancţiuni din acest motiv şi a apelurilor Washingtonului la o încetare a operaţiunii militare din Siria.
Armata siriană, loială preşedintelui Bashar al-Assad, a recâştigat marţi controlul asupra oraşului Manbij, abandonat recent de militarii americani staţionaţi în Siria.

Erdogan le-a declarat marţi reporterilor că ofensiva ţării sale va continua până când îşi va atinge scopurile şi a adăugat că nu este îngrijorat de sancţiunile anunţate luni de Donald Trump.
Preşedintele turc a mai spus că a discutat recent la telefon cu Donald Trump, căruia i-a spus că Statele Unite ar trebui să trimită o delegaţie la Ankara pentru a putea ajunge la un eventual acord. Casa Albă a anunţat marţi că vicepreşedintele Mike Pence se va întâlni joi cu Erdogan la Ankara.

Întrebat despre faptul că forţele loiale lui Assad au reocupat oraşul Manbij, din nordul Siriei, Erdogan, care i-a sprijinit în trecut pe rebelii sirieni care luptă împotriva preşedintelui sirian, a declarat că nu este deranjat.
„Faptul că regimul a intrat în Manbij nu este ceva negativ. De ce? Pentru că, până la urmă, este teritoriul lor. Dar, cel mai important pentru mine este ca organizaţia teroristă (YPG, n. red.) să nu rămână acolo”, a spus Erdogan.

Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Turciei să înceteze rapid ofensiva militară antikurdă din Siria.
Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image
Image
Image
Image