Sabotaj în apropierea unui port din Emiratele Arabe Unite. Patru nave avariate într-un incident produs duminică

Patru nave comerciale, inclusiv două petroliere saudite, au fost vizate de acţiuni de sabotaj în apropierea portului Fujairah din Emiratele Arabe Unite. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la Abu Dhabi, care a precizat că nu s-au înregistrat victime, potrivit CNBC, citat de MEDIAFAX.Incidentul s-a produs duminică în apropiere de portul Fujairah, un centru major pentru exportul de petrol, aflat la mică distanţă de strâmtoarea Ormuz.
Khalid Al-Falih, ministrul pentru Energie de la Riad, a declarat că navele saudite au fost avariate semnificativ, afirmând că incidentul reprezintă o „evoluţie periculoasă”.

Statele Unite au emis o nouă alertă privind traficul maritim în zona Golfului Persic, avertizând în legătură cu posibile acte de sabotaj în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.
Pe de altă parte, un parlamentar iranian, Heshmatollah Falahatpisheh, a declarat duminică că informaţiile privind exploziile produse în apropiere de portul Fujairah arată că securitatea statelor din Golf este una fragilă.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.
În contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, mai mulţi lideri de la Teheran au avertizat în trecut că Iranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz.

Sursă foto MEDIAFAX.

 

Image
Image
Image