Armata germană a preluat comanda în cazul focarului de COVID din abatorul în care lucrează și români

Armata germană a preluat comanda în cazul focarului de COVID din abatorul în care lucrează și români

Armata a preluat comanda în cazul imensului focar COVID din abatorul german în care sunt angajați și români. Nimeni nu știe câți români sunt infectați, pentru că angajatorul nu a spus nici poliției germane câți angajați are și unde locuiesc. Potrivi Digi24, presa germană scrie că peste o mie dintre cei 6.500 de muncitori au fost depistați pozitiv, iar testele continuă. Tot jurnaliștii spun că cei mai mulți dintre oamenii angajați acolo sunt români și bulgari.

Premierul landului unde se află abatorul a acuzat românii că sunt responsabili pentru valul de infectări. Ulterior acesta și-a retras declarația, fără să-și prezinte însă scuze, așa cum îi recomandase ministrul federal de Interne.

Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle a vorbit, la Digi24, sâmbătă seară, despre situația de acolo. “Situația din Germania se schimbă de la o oră la alta, pot spune că în acest moment se desfășoară încă o conferință de presă la Gutersloh, acolo unde se află acest mare abator și surprinzatoare e schimbarea de poziție a autorităților.

În urmă cu câteva minute, șeful Direcției de protecție a sănătății a spus că încrederea tuturor în familia Tonnies e egală cu zero (familia care deține abatorul – n.red).

Nu mai reprezintă nimic pentru autorități ceea ce au declarat până acum reprezentanții acestui mare concern, miliardarul Clemens Tonnies în mod special, pentru că până ieri seară ei nici măcar n-au vrut să le pună la dispoziția autorităților adresele unde sunt cazați muncitorii”.

Potrivit jurnalistei Alina Kuhnel, abia vineri seară, în urma unui ordin special și cu intervenția poliției, autoritățile au reușit să intre în sediul firmei și să obțină 1.300 de adrese unde sunt cazați aproape 4.000 de angajați din care circa 2.000 sunt români.

“În aceste momente ei sunt în carantină, va fi greu să colaboreze. Am aflat că au fost angajați 10 translatori de limba română pentru a putea comunica cu ei. A fost confirmat faptul că există o atitudine de respingere din partea populației, din partea magazinelor față de angajații de la Tonnies, printre care și cei 2.000 de români. Nu le permit accesul în magazine sau cabinete medicale. Situația e extrem, extrem de tensionată acolo”, a mai spus Alina Kuhnel.

Sursă foto Digi24.

Image
Image
Image