Şeful anchetatorilor ONU pledează pentru un "Nuremberg" al Statului Islamic

La fel ca la Nuremberg, în cazul naziştilor, lumea este necesar să judece gruparea Statul Islamic (SI) pentru a-i face auzite victimele şi a-i ”demistifica” ideologia, pledează Karim Khan, care conduce ancheta ONU cu privire la crime jihadiste într-un interviu acordat AFP, potrivit News.ro.

Acest avocat britanic străbate Irakul, de un an, împreună cu aproximativ 80 de persoane, cu scopul de a aduna probe şi mărturii.

”Este un munte de urcat”, recunoaşte acest specialist în drepturile omului, în contextul în care ONU începe să analizeze până la 12.000 de corpuri, din peste 200 de gropi comune, 600.000 de înregistrări video ale unor crime SI şi 15.000 de pagini de documente aparţinând birocraţiei SI.

După SI, ”Irakul şi Umanitatea au nevoie de Nurembergul lor”, afirmă Khan. În urma acestui proces, nimeni nu va mai putea îmbrăţişa principiile Mein Kampf (scris de Adolphe Hitler) şi să fie luat în serios, semnalele de alarmă ale conştiinţei colective s-au activat”.

Nuremberg a ”despărţit otrava fascismului de poporul german”, afirmând că ”nu a existat o responsabilitate colectivă”, ci indivizi responsabili. Iar ei au fost condamnaţi.

Un proces al SI ”poate să contribuie la despărţirea otrăvii SI (care se revendică drept sunnit) de comunitatea sunnită irakiană”, minoritară în această ţară în care două treimi din populaţie este şiită, vrea el să creadă.

Iar ţinând cont că ”Nurembergul a educat Germania şi Europa”, un proces al SI ar servi Irakului şi ”altor părţi ale lumii în care comunităţile pot fi vulnerabile la propaganda SI”, pledează Khan.

Sursă foto News.ro.

 

Image
Image
Image
Image