Şoferii băuţi la volan, reeducaţi la morgă

Şoferii băuţi la volan sunt reeducaţi la morgă. Spală cadavre, iau notiţe la autopsie şi astfel pot primi mai devreme înapoi permisele suspendate. Metoda e experimentată la Chişinău într-un program naţional din Moldova, scrie Publika.md.

Potrivit sursei citate, șaşe bărbaţi care vor să-şi recapete dreptul de a conduce vehicule au fost joi la morga din Chişinău. Ei au participat la procesul de autopsie, au spălat cadavrele şi locurile de păstrare a acestora.
Programul de reeducare va dura trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi vor prticipa la diverse instruiri privind riscurile consumului de băuturi la volan.

Programul de la Chişinău durează până la trei luni şi costă patru mii de lei moldoveneşti, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 cursuri. Trei sunt individuale, iar nouă, de grup, printre care o vizită la spital, unde vor acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere.
În prezent, 24 de persoane participă la program. Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de Guvernul Moldovei.

Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanţa supsendă carnetul, aceştia îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.

Sursă foto Publika.md.

Image
Image
Image
Image