Sri Lanka reintroduce pedeapsa capitală după 42 de ani de moratoriu

Preşedintele srilankez, Maithripala Sirisena, a anunţat miercuri că a semnat sentinţele la moarte pentru patru deţinuţi condamnaţi pentru trafic de droguri, decizie ce pune capăt unui moratoriu de 42 de ani, transmite EFE, citată de AGERPRES.

"Am semnat pedeapsa cu moartea pentru patru condamnaţi. Va fi pusă în executare imediat, deja am decis şi data", a spus Sirisena, în cadrul unei întâlniri cu presa.
"Cei patru sunt condamnaţi în legătură cu drogurile", a adăugat el.

Sirisena a spus în mai multe rânduri că va pune în aplicare executarea deţinuţilor condamnaţi pentru delicte legate de droguri ca parte a intensificării luptei sale contra narcotraficului din Sri Lanka.

La începutul anului, a fost iniţiat un proces larg de angajare a unui călău, post vacant de mai mulţi ani, dar autorităţile nu au ales încă pe cineva.

Potrivit sursei citate, comisarul pentru penitenciare, T.M Thennakoon, a declarat că nu a fost informat cu privire la detaliile deciziei privind execuţiile.
"Încă nu am fost informaţi de nicio decizie", a spus acesta.

Dacă aceste execuţii vor avea loc, Sri Lanka va pune capăt unui moratoriu de 42 de ani în această privinţă.

Pedeapsa capitală continuă să fie în vigoare în insulă pentru delicte precum înalta trădare, asasinat şi trafic de droguri, însă ultima autorizaţie prezidenţială de punere în aplicare a condamnării a fost dată în 1976, în practică măsura fiind comutată în închisoare pe viaţă.

Image
Image
Image
Image