Statele Unite și Rusia anunță retragerea din tratatul nuclear INF

Statele Unite și Rusia au anunțat vineri, aproape concomitent, retragerea din tratatul de dezarmare nucleară INF, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă, scrie AFP, citată de HotNews.ro.

Primul anunț a aparținut Rusiei: "În 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune", potrivit ministerului rus al Afacerilor externe.

La foarte scurt timp, a venit și anunțul Americii: "Retragerea Statelor Unite, în conformitate cu articolul XV al tratatului, intră în vigoare astăzi deoarece Rusia nu a revenit la respectarea totală și verificabilă", a declarat într-un comunicat șeful diplomației american Mike Pompeo, de la Bangkok, unde participă la reuniuni regionale.

Tratatul INF, interzicea folosirea unei serii întregi de rachete cu capacități nucleare cu rază medie de acțiune (500 - 5.500 km) și a permis eliminarea rachetelor rusești SS20 și americane Pershing amplasate în Europa.

Sfârșitul tratatului INF riscă să deschidă o nouă cursă a înarmărilor.

Potrivit sursei citate, în prezent, rămâne în vigoare un singur acord bilateral nuclear între Moscova și Washington: Tratatul START, care menține arsenalele nucleare ale celor două țări sub nivelele din perioada Războiului Rece.

Sursă foto Sputnik.md.

Image
Image
Image