Statul Islamic a fost învins în Siria

Statul Islamic a fost învins în ultimul teritoriu ce îl controla în Siria. ”Califatul” autoproclamat al grupării Islamice Statul Islamic (SI) a fost total eliminat, după cucerirea de către o forţă arabo-kurdă susţinută de Statele Unite în ultimul teritoriu controlat de jihadiştii în Siria, conform AFP, citat de news.ro.
”Forţele Democratice Siriene (FDS) declară eliminarea totală a aşa-zisului Califat şi o înfrângere teritorială 100% a SI”, a anunţat, într-un comunicat purtătorul de cuvânt FDS, Mustafa Bali.
După o lună de confruntări armate, FDS au reușit să cucerească ultimele poziţii jihadiste la Baghouz, un sat situat în estul Siriei, în apropierea frontierei cu Irakul. ”Baghouz a fost eliberat. Victoria împotriva Daesh a fost cucerită”, a mai declarat Mustafa Ali.
Potrivit news.ro, preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că SI a fost învins ”100%” în Siria şi le-a arătat unor jurnalişti hărţi cu regiuni care se aflau altădată sub controlul jihadiştilor. O hartă prezenta situaţia la faţa locului vineri şi arăta că nu mai exista cea mai mică prezenţă SI. ”Puteţi păstra harta”, le-a spus Trump jurnaliştilor după ce a coborât din avionul prezidenţial Air Force One şi s-a dus la reşedinţa sa privată de la Mar-a-Lago, în Florida.
”Califatul teritorial al SI a fost eliminat 100% în Siria”, a declarat la rândul său o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.
În 2014, SI deţinea controlul asupra unui teritoriu cât Marea Britanie în Irak şi în Siria. Organizaţia - vinovată de atrocităţi şi atentate sângeroase inclusiv în Europa - a impus în aceste teritorii domnia terorii.
Statul Islamic rămâne o amenințare. Unii dintre luptătorii săi încă rezistă în zone izolate din deșertul sirian, iar în orașele irakiene acționează pe ascuns, prin atacuri armate neașteptate sau prin răpiri. Statele Unite cred că liderul grupării teroriste Abu Bakr al-Baghdadi este acum în Irak.
Foto: news.ro

Image
Image
Image
Image