Statul Islamic ameninţă să-şi intensifice atentatele vizând kurzii şi coaliţia antijihadistă în Siria

Gruparea Statul Islamic (SI) ameninţă să-şi intensifice ”lupta” împotriva coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite şi împotriva aliaţilor kurzi ai acesteia în Siria, într-o a doua înregistrare video de acest fel postată de orgaul său de propagandă Amaq după înfrângerea sa teritorială, în martie, relatează AFP, citată de News.ro.

SI a comis în ultimele luni o serie de atentate vizând forţele kurde, în fostele sale fiefuri, în nordul şi nord-estul Siriei.

Căderea ”califatului” autoproclamat de SI în 2014 a fost anunţată la 23 martie, după cucerirea ultimului bastion jihadist, în estul Siriei, în urma unei ofensive a Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi şi susţinute de către coaliţia internaţională antijihadistă. Însă combatanţi SI şi ”celule adormite” sunt în continuare răspândiţi în mai multe regiuni ale ţării. Potrivit unui raport recent al Pentagonului, SI este pe cale ”să îşi facă reapariţia în Siria”.

”Focul bătăliei între noi şi ei (forţele kurde şi aliaţii lor) a fost reaprins şi se va intensifica”, a ameninţat SI duminică într-o înregistrare video adresată susţinătorilor săi.
În această înregistrare video, de aproximativ zece minute, apar scene de decapitare şi de împuşcare în cap ale unor persoane prezentate drept combatanţi kurzi răpiţi de către jihadişti.
Montajul include pasaje din reportaje televizate şi mărturii potrivit cărora SI nu a fost învins şi este prezent în continuare în Siria.
O fotografie în care apare Donald Trump, care arată o hartă cu zonele asupra cărora SI a deţinut controlul, apare de asemenea în înregistrarea video.

Sursă foto News.ro.

Image
Image
Image
Image