SUA au trimis o navă militară de desant în Marea Neagră

Statele Unite ale Americii au trimis o navă militară de desant în Marea Neagră. Este vorba despre USS Fort McHenry. Presa rusă scrie că nava a ajuns la Constanţa în seara de duminică, 6 ianuarie, la ora 21.30.

Autorităţile americane au comunicat că scopul prezenţei navei în Marea Neagră este de a patrula zona şi de a efectua exerciţii comune cu „aliaţii şi partenerii“ în vederea asigurării stabilităţii şi securităţi în Europa.

„Intrarea în Marea Neagră a navei Fort McHenry confirmă angajamentul nostru colectiv în asigurarea securităţii în Marea Neagră şi consolidează relaţiile cu aliaţii NATO şi partenerii din regiune“, a declarat viceamiralul Lisa M. Franchetti, comandant al Flotei a 6-a americane.

Ea a adăugat că operaţiunile navelor americane în Marea Neagră sunt unele de rutină şi că doar în 2018 în Marea Neagră au intrat circa 50 de nave americane.

Drept reacţie la prezenţa USS Fort McHenry în Marea Neagră, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că şi Rusia a trimis deja o navă militară în Marea Neagră, care ar fi ajuns duminică, 6 ianuarie, la 21.00. Obiectivul navei ruse este să urmărească acţiunile întreprinse de nava americană.

În acest context, reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, Kurt Volker, a afirmat anterior că SUA trebuie să-şi mărească prezenţa militară în Marea Neagră. În replică, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a afirmat atunci că asemenea afirmaţii nu au un caracter pacificator.

USS Fort McHenry a participat la exerciţii militare la coastele Norvegiei. Un an mai devreme, în 2015, nava s-a îndreptat spre Yemen, cu scopul de a evacua corpul diplomatic al Ambasadei SUA în Yemen. În 2010, nava a fost folosită în operaţiunile de salvare din Haiti, ca urmare a unui cutremur puternic. Nava americană poate transporta un detaşament de circa 500 de militari. De asemenea, USS Fort McHenry poate transporta 5 nave militare pe pernă de aer sau 21 de nave de tip LCM - 6 (Landing Craft Mechanized), care pot transporta vehicule militare, inclusiv tancuri, sau detaşamente militare.

Prezenţa navei americane în Marea Neagră ar putea avea legătură cu escaladarea tensiunilor între Ucraina şi Rusia la Marea Azov, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi i-a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea – anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei – teatrul unui război civil cu separatişti proruşi.

Sursa: Adevărul

 

 

Image
Image
Image
Image