Trump a declarat că SUA nu doresc un război sau o schimbare de regm în Iran, dar sunt pregătite să acționeze dacă viața americanilor e în pericol

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că America nu doreşte ”o schimbare de regim în Iran”, la mai puţin de o zi după lansarea unui atac aerian în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani, relatează CNBC, citat de News.ro. Acesta a avertizat însă că Statele Unite ”sunt pregătite să ia toate măsurile necesare”, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor, a adăugat preşedintele.

”Am acţionat noaptea trecută pentru a opri un război. Nu am acţionat pentru a începe un război”, a afirmat Trump în prima sa declaraţia la televiziune după moartea lui Soleimani, anunţată joi seara.

Soleimani “a făcut o pasiune bolnavă din moartea unor oameni nevinovaţi. L-am prins în acţiune şi l-am lichidat”, a spus Trump de pe proprietatea sa din Palm Beach. Președintele american nu a răspuns întrebărilor reporterilor.

Soleimani, care conducea o unitate specială a Gărzii Revoluţionare din Iran, a fost o figură centrală a politicii iraniene şi din Orientul Mijlociu. El şi adjunctul său au fost ucişi într-un atac aerian american la un aeroport din Bagdad.

Moartea lui Soleimani a amplificat tensiunile deja ridicate dintre Iran şi Statele Unite şi a provocat temeri legate de o reacţie a Iranului şi a forţelor aliate, mai scrie News.ro.

Într-un comunicat emis după atacul de joi, Departamentul Apărării a emis un comunicat în care a afirmat că atacul a avut scopul ”de a descuraja alte planuri de atac ale Iranului” şi că armata americană va continua ”să ia toate măsurile necesare pentru protejarea oamenilor şi intereselor noastre, ori nde se află în lume”. Un oficial înalt din Departamentul de Stat a declarat vineri că Soleimani a plănuit atacuri împotriva personalului diplomatic şi militar din Irak, Siria, Liban şi regiunea Orientului Mijlociu, notează sursa citată.

Citiți și:  Ambasada SUA de la Bagdad îndeamnă cetăţenii americani să părăsească imediat Irakul

În urma atacului cu drone, Trump a aprobat vineri o nouă desfăşurare de forţe în regiune, de aproximativ 3.500 de militari.

 

Image
Image
Image