Turiste scandinave decapitate în Maroc: Parchetul cere executarea criminalilor

Procuratura marocană a cerut miercuri punerea în aplicare a condamnării la moarte în cazul celor trei marocani radicalizaţi care au mărturisit că au decapitat două turiste scandinave în decembrie 2018 în numele grupării Stat Islamic (SI), relatează joi France Presse, citată de Agerpres.

Cei trei bărbaţi au fost condamnaţi în primă instanţă pe 18 iulie la pedeapsa capitală, care rămâne teoretică în Maroc din cauza unui moratoriu în vigoare din 1993.

Louisa Vesterager Jespersen, o studentă daneză în vârstă de 24 de ani, şi prietena ei Maren Ueland, o norvegiancă de 28 de ani, au fost ucise după ce îşi instalaseră cortul într-un loc izolat din Munţii Atlas.

În total, 24 de inculpaţi sunt judecaţi de la sfârşitul lunii august de Curtea de Apel din Sale, lângă Rabat, pentru implicarea directă sau indirectă în acest act pe care SI nu l-a revendicat niciodată.

Familia lui Maren, care s-a constituit în parte civilă, cere o creştere a valorii despăgubirilor de la 2 la 5 milioane de dirhami (200.000 la 500.000 de euro), spunând că această sumă va fi investită într-o "fundaţie pentru a lupta împotriva ideilor extremiste".

La rândul său, avocatul părinţilor Louisei şi-a reiterat cererea de acordare a unei despăgubiri de 10 milioane de dirhami (1 milion de euro), care a fost respinsă în primă instanţă, solicitând statului marocan "să se angajeze în responsabilitate în numele solidarităţii sociale, deoarece niciunul dintre acuzaţi nu îşi poate permite să plătească".

Dubla crimă a zguduit Marocul, care a fost cruţat până acum de islamiştii radicali după atentatele ce au făcut 17 morţi în 2011 la Marrakech.

Image
Image
Image