UE, ''consternată'' de moartea afro-americanului George Floyd, avertizează împotriva utilizării excesive a forţei

UE, ''consternată'' de moartea afro-americanului George Floyd, avertizează împotriva utilizării excesive a forţei

Uniunea Europeană este "şocată şi consternată" de moartea afro-americanului George Floyd în timpul reţinerii sale de către patru poliţişti albi, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, calificând cazul drept "abuz de putere" şi avertizând împotriva recurgerii excesive la forţă, transmit Reuters şi AFP, citate de AGERPRES.

"Aici, în Europa, la fel ca populaţia SUA, suntem şocaţi şi consternaţi de moartea lui George Floyd. Cred că toate societăţile trebuie să rămână vigilente faţă de utilizarea excesivă a forţei de către poliţie", a declarat Borrell în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Josep Borrell a calificat moartea lui Floyd drept un caz "foarte, foarte nefericit" şi a declarat că acesta relevă un "abuz de putere" din partea forţelor de ordine.

"Este un abuz de putere. Trebuie denunţat, combătut, atât în SUA, cât şi peste tot în lume", a subliniat Josep Borrell. "Noi condamnăm rasismul de orice fel ... avem încredere în capacitatea americanilor de a rămâne uniţi şi de a se tămădui ca naţiune", a adăugat el.

În declaraţia sa, şeful diplomaţiei UE a subliniat: "Toate vieţile contează. Şi vieţile negrilor contează!"

Şeful diplomaţiei europene a lansat un apel la "dezescaladarea tensiunilor" în SUA.

Înregistrarea arestării lui Floyd, 46 de ani, de către un trecător cu telefonul mobil şi devenită virală de atunci arată un poliţist îngenuncheat pe gâtul afro-americanului, care gemea: "Vă rog, nu pot să respir!".

Moartea sa a provocat un val de indignare în SUA faţă de tratamentul aplicat de poliţie afro-americanilor, polarizând ţara din punct de vedere politic şi rasial în plină campanie prezidenţială, în timp ce statele încep să-şi relaxeze măsurile restrictive impuse pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus.


În timp ce sute de mii de americani protestează împotriva brutalităţilor poliţieneşti, rasismului şi inegalităţilor sociale, preşedintele Donald Trump a promis să restaureze ordinea şi a ameninţat cu desfăşurarea armatei pentru a face să înceteze violenţele.

Sursă foto cursdeguvernare.ro.

Image
Image
Image
Image