UE a acceptat amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020

Liderii ţărilor europene au aprobat, luni, cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 31 ianuarie 2020, anunţă Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European.

"Cele 27 de state UE au convenit că vor accepta solicitarea Marii Britanii pentru o modalitate flexibilă de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020. Decizia urmează să fie formalizată prin procedură scrisă", a declarat Donald Tusk prin Twitter, potrivit MEDIAFAX.

Modalitatea "flexibilă de amânare a Brexit" se referă la faptul că Marea Britanie se va putea retrage din UE înaintea termenului de 31 ianuarie 2020 în cazul în care Parlamentul de la Londra va aproba Acordul Brexit negociat de Guvernul Boris Johnson cu Bruxellesul.

Potrivit BBC, proiectul de document aprobat la nivel de ambasadori ai UE şi care urmează să fie formalizat în aceeaşi formă de liderii ţărilor UE prin procedură scrisă include angajamentul că Acordul Brexit nu va mai putea fi negociat în viitor.

Camera Comunelor urmează să decidă luni dacă aprobă cererea premierului Boris Johnson de convocare a unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a anunţat joi seară că va propune Parlamentului organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie, în efortul de a depăşi criza Brexit. Boris Johnson a declarat că proiectul de Acord Brexit va reajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi.

Sursă foto MEDIAFAX.

Image
Image
Image
Image