UE a prelungit scutirea de taxe de import pentru mărfurile ucrainene

UE a prelungit scutirea de taxe de import pentru mărfurile ucrainene
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Uniunea Europeană a convenit joi să suspende pentru încă un an restricţiile asupra importurilor din Ucraina, în ciuda faptului că statele vecine ar fi preferat reinstituirea tarifelor vamale, pe fondul protestelor fermierilor lor faţă de preţurile scăzute la cereale din cauza inundării pieţei cu produse ucrainene ieftine, relatează News.ro citând Reuters.

Consiliul UE, organismul ce reuneşte guvernele UE, a anunţat într-un mesaj pe Twitter că miniştrii din UE responsabili pentru comerţ au fost de acord cu prelungirea eliminării taxelor şi altor restricţii de import pentru mărfurile ucrainene, măsură pe care Uniunea Europeană o luase în iunie 2022 pentru o perioadă iniţială de 12 luni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru prelungirea scutirii de taxe şi s-a angajat să depună eforturi pentru a îndeplini standardele Uniunii Europene, necesare pentru a obţine pentru Kiev statutul de membru al blocului din care în prezent fac parte 27 de ţări.

Suspendarea tuturor taxelor vamale a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de agricultori din ţările vecine Ucrainei, culminând cu interzicerea de către Polonia şi Ungaria a unor importuri de cereale din Ucraina în luna aprilie. Aceste ţări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu mai puteau fi exportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Cinci ţări vecine - Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia - au obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru interzicerea temporară a vânzărilor interne în cazul anumitor cereale din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestora pentru export în altă parte.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

Foto News.ro.

Image