UE intenționează să facă stocuri permanente de medicamente esenţiale şi echipamente medicale

UE intenționează să facă stocuri permanente de medicamente esenţiale şi echipamente medicale

Comisia Europeană a anunţat joi că intenţionează să pună la punct o rezervă permanentă de medicamente esenţiale şi echipamente medicale, pentru a răspunde la crizele de aprovizionare care au afectat UE timp de mai mulţi ani şi care s-au înrăutăţit în perioada pandemiei de COVID-19, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Rezerva va fi finanţată de la noul buget pentru sănătate în valoare de 9,4 miliarde de euro, pe care l-a propus miercuri Executivul comunitar.

Viitoarea rezervă se va adăuga stocurilor de urgenţă în valoare de 380 milioane de euro, care au fost create la începutul pandemiei de COVID-19, după ce multe state din blocul comunitar s-au confruntat cu lipsuri grave în aprovizionarea cu măşti, kituri de testare, ventilatoare, medicamente pentru terapie intensivă şi alte produse vitale.

Potrivit unui document comunitar consultat de Reuters, UE vrea să stocheze şi dezinfectanţi, reactivi pentru testare şi diagnosticare, echipamente de protecţie şi medicamente esenţiale.

Fondurile suplimentare, care trebuie însă aprobate de guvernele statelor membre şi Parlamentul European, ar urma să fie utilizate şi pentru achiziţionarea de vaccinuri, care deseori sunt în cantităţi insuficiente în UE şi, în marea lor majoritate, sunt produse în afara blocului comunitar.

Sursă foto Digi24.

Image
Image
Image
Image