Un sistem de inteligenţă artificială al Google poate îmbunătăţi depistarea cancerului de sân

Un sistem de inteligenţă artificală al Google poate fi la fel de eficace ca radiologii în depistarea femeilor care pot dezvolta cancer de sân, pe baza examinării mamografiilor, şi a dovedit că poate reduce erorile, potrivit unor cercetători din Statele Unite şi Marea Britanie, transmite Reuters, citată de News.ro.

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, este cea mai recentă cercetare care arată că inteligenţa artificială are potenţialul de a îmbunătăţi acurateţea examinărilor pentru cancerul de sân, care afectează una din opt femei la nivel mondial.

Radiologii ratează circa 20% dintre cancerele de sân în mamografii, potrivit American Cancer Society, iar jumătate dintre toate femeile care sunt investigate pe parcursul a 10 ani au rezultate pozitive false.

Descoperirile studiului, dezvoltat de divizia de inteligenţă artificială DeepMind a grupului Alphabet, care a fuzionat cu Google Health în septembrie, reprezintă un progres major pentru potenţialul de detectare timpurie a cancerului de sân, a declarat Mozziyar Etemadi, unul dintre co-autorii studiului, de la Northwestern Medicine, din Chicago.

Studiul a arătat că sistemul de inteligenţă artificială poate identifica tumorile canceroase cu o acurateţe similară cu cea a experţilor radiologi, reducând însă numărul rezultatelor fals pozitive cu 5,7% .

De asemenea, sistemul de inteligenţă artificială a redus numărul de cazuri fals negative, unde testele sunt clasificate în mod eronat ca fiind normale, cu 9,4% în grupul din Statele Unite şi cu 2.7% în grupul britanic.

Sunt necesare mai multe studii pentru a arăta dacă folosit de radiologi sistemul de inteligenţă artificială îmbunătăţeşte îngrijirea pacienţilor, fiind nevoie şi de acordul autorilor de reglementare, ceea ce ar putea dura mai mulţi ani.

 

Image
Image
Image
Image