Ursula von der Leyen: Pentru prea mulți, nu mai e rentabil să mergi la serviciu. Comisia Europeană va propune un cadru pentru salariile

Ursula von der Leyen: Pentru prea mulți, nu mai e rentabil să mergi la serviciu. Comisia Europeană va propune un cadru pentru salariile

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul european va propune un act legislativ care să vină în sprijinul statelor membre și să stabilească un cadru pentru salariile minime, la care europenii să aibă acces fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii legiferate.

“Adevărul este că, pentru prea mulți oameni, nu mai este rentabil să mergi la serviciu. Salarii de dumping care distrug demnitatea muncii, penalizează întreprinzătorii care plătesc salarii decente și denaturează concurența corectă pe piața unică. Practica trebuie să se oprească. Este și motivul pentru care Comisia va înainte o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru pentru salariile minime. Toată lumea trebuie să aibă acces la salariul minim, fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii înscrise în lege. Sunt o susținătoare puternică a acordurilor colectve, iar propunerea noastră va respecta deplin competențele și tradițiile naționale.

Am văzut că s-au introdus în unele state membre astfel de contracte colective și s-a văzut cât de bine acest lucru creează echitate și garantează un loc de muncă decent pentru cetățeni și pentru companiile care îi apreciază. Salariile minime funcționează și este timpul ca munca să răsplătească”, a afirmat von der Leyen, potrivit Digi24.

De asemenea, Ursula von der Leyen a transmis că UE va trebui să construiască o agenție pentru cercetare biomedicală avansată și dezvoltare, în contextul pandemiei.

“Trebuie să întărim rolul Agenției Europene a Medicamentelor și a ECDC, care este Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Ca pas secundar, va trebui să construim o BARDA (Autoritatea SUA pentru Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată- n.red) europeană, adică o agenție pentru cercetare biomedicală avansată și dezvoltare. Această nouă agenție susține capacitatea și disponibilitatea noastră de a răspunde la amenințări transfrontaliere și la urgențe, fie că ele sunt cauzate de mâna umană sau nu.

Avem nevoie de o stocare strategică pentru ca să nu devenim dependenți în schemele și lanțurile noastre de livrare și mai ales la produsele farmaceutice”, a afirmat von der Leyen.

Sursă foto dw.com.

Image
Image
Image