VIDEO ­čÄŽ Alegeri locale, duminic─â, ├«n Republica Moldova. Maia Sandu: "╚śansa de a deveni membr─â a familiei europene"

maia sandu alegeri locale moldova
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, al optulea scrutin de acest tip de la proclamarea independen┼úei Republicii Moldova, au loc ├«ntr-un context tensionat, ╚Ťin├ónd cont de r─âzboiul de la grani┼úa cu Ucraina ┼či de situa╚Ťia intern─â complicat─â de amestecul Rusiei pe care ├«l acuz─â Guvernul proeuropean al pre┼čedintei Maia Sandu. Peste 3,3 milioane de oameni sunt a╚Ötepta╚Ťi la urne.

 

Alegerile locale se vor desf─â╚Öura doar ast─âzi, inclusiv ├«n regiunea autonom─â G─âg─âuzia. Excep╚Ťie fac localit─â┼úile aflate sub controlul administra┼úiei din Transnistria. Duminic─â vor fi ale╚Öti 898 de primari ┼či 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, or─â┼čene┼čti, comunali ┼či s─âte┼čti).

La alegerile locale pot participa doar aleg─âtorii care au re┼čedin┼úa ├«n localitatea respectiv─â, ├«n registrul na╚Ťional fiind ├«nscrie 3.300.805 persoane, din care o bun─â parte se afl─â, ├«ns─â, ├«n diaspora. Pentru a fi validate, la alegeri trebuie s─â participe cel pu┼úin un sfert din num─ârul persoanelor ├«nscrise ├«n listele electorale din fiecare circumscrip┼úie, ├«n timp ce la turul al doilea este nevoie de prezen╚Ťa a cel pu╚Ťin o cincime.

Pentru func┼úia de primar general al municipiului Chi┼čin─âu au fost ├«nregistrate 28 de persoane, desemnate de 27 de partide politice ┼či un bloc electoral. presa local─â scrie c─â, ├«n capital─â, ┬áactualul edil al Chi┼čin─âului, Ion Ceban, care a fost ales ├«n 2019 pe listele sociali┼čtilor proru┼či, iar acum are propriul partid, Mi┼čcarea Alternativa Na┼úional─â, declar├óndu-se proeuropean, are ┼čanse mari de a fi ales chiar din primul tur de scrutin. Principalul s─âu contracandidat este Lilian Carp, din partea partidului de guvern─âm├ónt, PAS.

În ultimul său apel către alegători, înaintea scrutinului de duminică, președintele Maia Sandu a avertizat că forţele pro-Kremlin vor încerca să blocheze drumul european al Republici Moldova, apelând inclusiv la cumpărarea alegătorilor.

ÔÇ×Datorit─â votului dumneavoastr─â, Moldova are ┼čansa de a deveni membr─â a familiei europene. Nu l─âsa┼úi satele noastre s─â treac─â ├«n m├óinile ho┼úilorÔÇŁ, a spus a spus pre╚Öedintele Maia Sandu.

 

 

 

 

 

Image