VIDEO - Incendiu devastator la catedrala Notre Dame din Paris. Turla s-a prăbușit. Cum arată acum unul dintre simbolurile capitalei Franței

Un incendiu puternic a izbucnit, luni seară, în celebra catedrală Notre Dame, din Paris, monument care face parte din patromoniul UNESCO și unul dintre simbolurile din capitala Franței. Flăcările au provocat prăbuşirea turlei de 96 de metri. Un pompier ar fi fost rănit grav în timpul intervenției.

Un oficial al pompierilor din Paris a declarat, luni seară, pentru AFP, că structura de rezistenţă a catedralei Notre Dame a fost “salvată şi conservată” în urma incendiului devastator.

“Putem considera că cele două turnuri ale clopotniţei nordice de la Notre Dame au fost salvate. Structura a fost salvată în totalitate. Pompierii vor continua să lucreze toată noaptea pentru salvarea operelor de artă”, a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris pentru BFMTV, scrie News.ro.

Din cercetările de până acum, se pare că incendiul ar fi izbucnit accidental.

Marți dimineață au început să apară și primele imagini din interiorul edificiului, care arată că acesta nu a fost atât de grav afectat.

Din cercetările de până acum, se pare că incendiul ar fi izbucnit accidental.

Marți dimineață au început să apară și primele imagini din interiorul edificiului, care arată că acesta nu a fost atât de grav afectat.

În jur de 600 de pompieri s-au luptat să salveze ceea ce este considerat de UNESCO drept “un monument de nepreţuit”.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroana de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei. De asemenea, ar fi fost salvată mantia pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris.

Catedrala a început să fie construită în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Catedrala Notre-Dame din Paris era vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni, dar numărul vizitatorilor ajungea, uneori, și la 50.000 pe zi, fiind una dintre cele mai faimoase clădiri din lume.

Sursa foto: Twitter

Sursa video: cnn.com

Image
Image
Image
Image