Zeci de trupuri ale alpiniștilor care au murit pe Everest sunt dezvăluite de topirea ghețarilor

Operatorii de expediţii sunt îngrijoraţi cu privire la numărul trupurilor alpiniştilor care ies la iveală pe Muntele Everest, pe măsură ce gheţarii se topesc. Aproximativ 300 de căţărători au murit de la prima încercare de ascensiune a vârfului şi se crede că două treimi din trupuri se crede că sunt încă sub zăpadă şi gheaţă.

De pe partea chineză a muntelui, spre nord, trupurile sunt recuperate primăvara.

„Din cauza încălzirii globale, pătura de gheaţă şi gheţarii se topesc repede, iar trupurile fără viaţă care au rămas îngropate toţi aceşti ani sunt acum scoase la iveală”, a spus Ang Tshering, fost preşedinte al Nepal Mountaineering Association, pentru BBC, scrie News.ro.

„Eu însumi am recuperat aproximativ zece trupuri în ultimii ani din diferite locuri de pe Everest şi este clar că tot mai multe apar acum”, a povestit un oficial guvernamental, care a lucrat ca ofiţer de legătură pe Everest.

Experţii spun că, pentru a aduce la baza muntelui un trup, costurile ajung la 40.000-80.000 de dolari. Tot ei susțin, însă, că decizia legată de trupurile celor care mor în încercare de a escalada muntele este o problemă personală. „Cei mai mulţi alpinişti vor să fie lăsaţi pe munte, dacă mor”, a spus Alan Arnete, alpinist. „Ar putea fi o lipsă de respect faţă de el să fie mutat, doar dacă trebuie mutaţi de pe ruta de urcare sau dacă vor familiile lor”, a adăugat acesta.

Sursa foto: bbc.com

Image
Image
Image
Image