Zi de doliu național în Israel, duminică, după tragedia de la evenimentul religios Lag B`Omer

Zi de doliu național în Israel, duminică, după tragedia de la evenimentul religios Lag B`Omer

În Israel este zi de doliu național duminică, 2 mai, după tragedia de la evenimentul religios Lag B`Omer, de joi noapte, când au murit 45 de persoane. Alte circa 150 au fost rănite în busculada de la festivalul de lângă Muntele Meron. La eveniment au fost până la 100.000 de participanți, în majoritatea lor evrei ultra-ortodocși, potrivit b1.ro citând BBC.

Toate victimele au fost identificate. Printre acestea se regăsesc 12 adolescenți și copii. Activitatea de identificare fusese suspendată pentru o perioadă de 24 de ore, începând de vineri seară, pentru marcarea Șabatului, ziua de odihnă prevăzută de religia iudaică – funeraliile au fost reluate sâmbătă, după apusul Soarelui.

Pe toate instituțiile publice din Israel, drapelurile au fost coborâte în bernă, iar concertele și evenimentele sportive au fost amânate.

Peste 2.200 de persoane, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, au donat sânge pentru cei răniți în tragedia de joi noapte, au precizat reprezentanții Magen David Adom, serviciul medical național de urgență din Israel.

Conform presei israeliene, cel puțin 20 de persoane încă erau internate în spital duminică, iar multe dintre acestea sunt în stare gravă sau critică.

Acest „dezastru teribil”, cum l-a numit Benjamin Netanyahu, a dus la moartea a 45 de persoane.  Două dintre cele mai tinere victime au fost Moshe Natan Englander, în vârstă de 14 ani, și Yehoshua Englander, 9 ani, din Ierusalim.

Cel puțin 10 cetățeni străini au murit în tragedia de joi noapte.

 

Sursă foto b1.ro.

Image
Image
Image