Zi istorică în SUA. Camera Reprezentanților a votat pentru inculparea lui Donald Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului

Camera Reprezentanţilor a votat pentru inculparea lui Donald Trump pentr abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, decizia privind eventuala demitere a preşedintelui revenind Senatului, dominat de republicani. Trump este cel de al treilea preşedinte american supus unei astfel de proceduri, notează CNN, citat de News.ro.

Următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie,  când Trump se va afla în faţa Senatului, care va trebui să decidă dacă ar trebui să fie condamnat şi demis.

Senatul este însă  controlat de republicani, care nu au dat nici cel mai mic semn ca ar intenţiona să-l găsească vinovat pe Donald Trump, mai scrie sursa citată. Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi  dintre cei 100 de membri.

Ca reacția la votul din Camera Reprezentanților, Donald Trump a postat pe Twitter mesajul "De fapt, nu mă vânează pe mine, ci pe tine. Eu doar le stau în cale".

"Ziua de astăzi marchează punctul culminant  al unuia dintre cele mai ruşinoase episoade politice din istoria ţării, Fără a avea nici măcar un singur vot din partea republicanilor şi fără a avea nicio dovadă a vreunei nereguli, democraţii au forţat adoptarea articolelor nelegitime privind inculparea preşedintelui donald Trump, în Camera Reprezentanţilor. Democraţii au ales să acţioneze în mod partizan în pofida faptului că preşedintele nu a făcut nimic greşit. Săptămâni de audieri au dovedit că nu a făcut nimic greşit”, se arată într-o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe.

Trump este acuzat că a abuzat de putere făcând presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a-l ancheta pe rivalul său politic Joe Biden, favorit pentru nominalizarea democrată pentru următoarele alegeri prezidenţiale.

Doar Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 au fost supuşi unei asemenea proceduri. Richard Nixon, vizat de scandalul Watergate, a preferat să demisioneze, în 1974, înaintea unei destituiri certe.

Înaintea începerii dezbaterii în Camera Reprezentanţilor,  Trump a afirmat că votul nu este ”nimic altceva decât o lovitură de stat, ilegală şi partizană”, motivată de resentiment. ”Voi sunteţi incapabili să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, i-a scris Trump liderei democrate Nancy Pelosi.

Sursa foto: Twitter

Image
Image
Image
Image