Focare noi de pestă porcină africană au fost confirmate în Prahova, la Gorgota și Poienarii Burchii

Trei suspiciuni de pestă porcină africană, apărute la sfârșitul săptămânii trecute, au fost confirmate de IDSA București în acest weekend. Două focare sunt în satul Piorești, din comuna Poienarii Burchii, iar al treilea în Fânari, comuna Gorgota.

"În acest moment au fost confirmate în total 26 de focare de pestă porcină africană pe raza comunelor Poienarii Burchii, Târgșorul Vechi, Gorgota, Șirna și Brazi. Trei dintre aceste focare sunt la porci mistreți", a anunțat Prefectura Prahova, în cursul zilei de luni.

Autoritățile din județ menționează că, la Târgșorul Vechi, pe străzile unde au fost suspicionate/confirmate focarele, s-a finalizat evaluarea și uciderea preventivă a suinelor, potrivit hotărârii luate în ședința Centrului Local de Combatare a Bolilor Prahova, în zona (pe străzile) în care au fost confirmate focarele de boală, conform recensământului efectuat de către Primăria Târgșorul Vechi. În funcție de analiza de risc efectuată, în situația în care mai sunt confirmate cazuri de PPA, se va extinde zona de evaluare și ucidere preventivă.

Autorităţile locale continuă recensământul suinelor din zonele de protecție/supraveghere afectate de PPA, iar echipajele Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au continuat controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu a fost depistat niciun transport de acest gen.

Luni, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova se întrunește într-o nouă ședință, urmând să aprobe planurile de măsuri pentru combaterea focarelor de pestă porcină africană ca urmare a celor mai recente confirmări.

 

Image
Image
Image
Image